fruit

Heb jij ook last van ‘fruit fear’?

Van jongs af aan krijgen we te horen dat we fruit moeten eten, want dat is gezond. En dat klopt natuurlijk. Maar we horen ook vaak dat teveel fruit ook weer niet goed is. En de laatste jaren lijkt die ‘angst’ rondom fruit groter te zijn geworden. Want fruit zit boordevol fruitsuikers. En dat laatste veroorzaakt dat we soms terughoudend zijn. Je lichaam maakt namelijk geen onderscheid tussen ordinaire tafelsuiker en de fruitsuiker in een appel. Het veroorzaakt gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen. Fruit moet daarom net zo hard vermeden worden als frisdrank, koek en snoep. Althans, dat is wat we moeten geloven als we internet raadplegen.

Die aanwezigheid van fruitsuikers lijkt zo zwaar te wegen dat sommige mensen fruit zelfs vermijden. We zijn bijna vergeten dat fruit een van de meest helende voedingsmiddelen is als we het over ziekte hebben. En ondertussen rijst het percentage mensen met chronische ziekte(n) de pan uit.

Fruit ontrafeld

Fruit bestaat niet alleen uit fruitsuikers, maar ook uit vitaminen, mineralen, spoorelementen, vezels en andere bioactieve stoffen zoals carotenoïden en flavonoïden. Elk stuk fruit is dus een perfect pakketje met waardevolle stoffen van Moeder Natuur. En je lichaam weet precies wat het daarmee moet doen. Ook met de fruitsuikers.

Fruit is antiviraal en antibacterieel

Fruit doodt ziektekiemen, zoals virussen en bacteriën. Bij SIBO (Small Intestine Bacterial Overgrowth) wordt vaak afgeraden om fruit te eten vanwege de fruitsuikers. En natuurlijk moet je de bacteriën in je darmen niet gaan voeden met glucose-fructosestroop, dat richt alleen maar schade aan. Maar fruit zal de bacteriën juist doden en afvoeren.

Fruit beschermt tegen veroudering

Fruit zit ramvol antioxidanten. In je lichaam vinden de hele dag oxidatieprocessen plaats. We worden meer en meer blootgesteld aan zware metalen en helaas oxideren deze ook. Hierdoor ontstaan giftige stoffen die in je bloedbaan terechtkomen, waardoor verouderingsprocessen versnellen. Ook kunnen ziekten als Parkinson, Alzheimer, ADHD, depressie en angststoornissen ontstaan. Fruit zorgt ervoor dat deze oxidatieprocessen in het lichaam worden vertraagd of zelfs worden voorkomen.

Fruitsuikers zijn essentieel voor je hersenen

Als je ooit een koolhydraat arm dieet hebt gevolgd, dan weet je dat je af en toe echt ‘sugar cravings’ krijgt. Niet te verwarren met de sugar cravings die mensen ervaren als ze echt verslaafd zijn aan suiker. Eet je echter lange tijd veel vet en eiwitten, dan smacht je lichaam naar suikers. We kunnen namelijk simpelweg niet zonder glucose, want elke cel in je lichaam heeft het nodig, en dan vooral hersencellen. Het is essentieel en zonder glucose overleven we niet. Het gaat hier uiteraard wel om de juiste vorm van glucose, in bijvoorbeeld bananen, druiven, zoete aardappel of pompoen.

Vitamine C bommetjes

De meeste zoogdieren kunnen zelf vitamine C aanmaken, maar de mens (en de cavia) niet. En net zoals we niet zonder fruitsuikers kunnen, kunnen we ook niet zonder vitamine C. En laten vele soorten fruit daar nou helemaal vol mee zitten! Ik blijf vitamine C een wondermiddeltje vinden en ik zet het ook vaak in grote hoeveelheden in. Het is ontstekingsremmend, het helpt bij ontgiften, het ondersteunt het immuunsysteem, het is noodzakelijk voor onze spieren, bindweefsel, botten etc. Ik kan nog wel even doorgaan. Iedereen zou het standaard in huis moeten hebben!

Hoe zit het dan met die gewichtstoename?

Gewichtstoename wordt vaak niet veroorzaakt door suiker, maar door teveel vet. Een eetpatroon dat koolhydraatarm en eiwitrijk is, is vaak ook rijk aan vet. Denk maar aan yoghurt, noten, kip, olie, kaas, boter en vlees. Als er lange tijd veel vet in de bloedbaan circuleert, kan de suiker nergens heen. De lever raakt overbelast en op den duur kan er zelfs insulineresistentie ontstaan. Ook overgewicht en andere chronische klachten zijn niet ondenkbaar.

Conclusie

Fruit is dus niet de vijand! Het kan juist de reddende engel zijn voor veel aandoeningen. Het helpt je juist afvallen, in plaats van aankomen. Het veroorzaakt geen acné, maar het zorgt er juist voor dat de slechte bacteriën die acné veroorzaken worden afgevoerd. Het leidt niet tot spijsverteringsproblemen of diabetes, maar kan het juist voorkomen. Niks om bang voor te zijn dus!

Wil je na het lezen van dit blog structureel meer fruit gaan eten? Vergeet dan niet naar de hoeveelheid vet in je dieet te kijken. Voel je je niet stabiel of krijg je klachten? Probeer je vetinname dan nog verder te verminderen. Bij vragen kun je altijd contact met me opnemen natuurlijk!

Bronnen

  • https://www.sohf.nl/nutrienten/vitamine-c
  • https://www.medicalmedium.com/blog/fruit-fear
  • https://www.forksoverknives.com/wellness/fat-insulin-resistance-blood-sugar/