vitamine C in sinaasappels

Boost je immuunsysteem in 5 simpele stappen!

Vooral in deze tijd lijkt het ineens heel belangrijk: boost je immuunsysteem! Het is een cliché dat we de laatste tijd vanwege corona veel horen. Maar virussen en bacteriën zijn er altijd geweest, en zullen er altijd zijn, dus het ondersteunen van je immuunsysteem is van alle tijden.

Wel leven we in een 24/7 tijdperk waarin we het constant druk hebben. De verwachtingen vanuit de maatschappij en omgeving zijn doorgaans hoog, dus we hebben stress en weinig tijd. En wat schiet er dan vaak als eerste bij in? Goed voor jezelf zorgen! En dat zou toch eigenlijk prioriteit moeten hebben, want je hebt niks aan jezelf als je altijd moe of snel ziek bent.  

Toch vergeten we ons lichaam vaak en realiseren we ons pas hoe belangrijk het is, als het ineens niet meer optimaal functioneert. Je wordt wakker met keelpijn, je ziet er bleek uit, je hebt nergens zin in, je eczeem speelt op… allemaal signalen van je lijf om jou te laten merken dat het aandacht nodig heeft! Mijn advies: neem elke signaal van je lichaam, hoe klein ook, serieus. Want voor je het weet zit je overspannen op de bank, en dan ben je nog veel verder van huis.

In deze blog geef ik je een vijftal tips om met weinig tijd (en moeite) toch je immuunsysteem te boosten! Want als jij goed voor je immuunsysteem zorgt, zorgt het ook goed voor jou.

1. Boost je immuunsysteem met vitamine C, mijn favoriete vitamine!

Ik zou over vitamine C zo een hele blog kunnen schrijven, want het is echt een alleskunner. Vooral in citrusvruchten, aardbeien, bessen, kiwi’s, paprika’s, tomaten, peterselie en aardappelen zit veel vitamine C. Maar als je echt een vitamine C boost nodig hebt, raad ik je aan een supplement te nemen. Want als je 1 gram vitamine C via je voeding binnen wilt krijgen, moet je ruim een kilo sinaasappels eten!

Ik neem dagelijks 500 tot 1000mg, maar als ik een verkoudheid of griepje op voel komen, kan ik tot wel 6 of 8 gram per dag nemen. En ik voel vaak binnen een dag al verbetering. Als je hele hoge doses* gaat nemen, is het wel belangrijk om even te letten op de vorm. Ascorbinezuur (de goedkoopste vorm) kan namelijk vanwege de zure vorm tot darmklachten en diarree leiden. De ontzuurde vorm (bv. magnesiumascorbaat of Ester-C) is hier meer geschikt voor. Koop bij voorkeur ook een vitamine C supplement waar bioflavonoïden aan zijn toegevoegd, dit verhoogt de opneembaarheid.

2. Veel drinken!

En dan bedoel ik geen alcohol en koffie, maar water, sap en (kruiden)thee. Het liefst twee liter per dag. Dit is voor je lichaam dé manier om afvalstoffen kwijt te raken. Vind je het lastig om zoveel te drinken? Misschien gaat het makkelijker als je in de ochtend een grote kan water op tafel zet. Zo pak je makkelijker een glaasje. En vind je het saai om water te drinken? Pimp je water met schijfjes citroen, takjes munt, aardbeien, wat je maar lekker vindt! Clipper heeft tegenwoordig biologische ‘cold water infusers’ in verschillende smaken, superlekker!

3. Eet een regenboog aan kleuren!

Misschien denk je nu aan paprikachips, winegums en smurfenijs, maar dat is uiteraard niet wat ik bedoel;) Ik heb het over groenten en fruit. Je lichaam wordt vooral blij van groenten & fruit met felle, intense kleuren zoals blauwe bessen, spinazie, boerenkool, kersen, paprika’s, pompoen en aubergine. Hoe meer kleuren je dagelijks eet, des te meer gezonde stofjes je binnenkrijgt. Combineer en varieer dus zoveel mogelijk. Een makkelijke manier om snel veel groenten en fruit binnen te krijgen is het maken van een smoothie. Ik gooi vaak ’s avonds de blender al vol met banaan, spinazie, aardbei en blauwe bessen (kijk eens bij AH in het vriesvak). Dan hoef ik ‘m de volgende ochtend alleen nog maar aan te zetten, en klaar!  

Voedingsmiddelen die je weerstand extra ondersteunen zijn: knoflook, ui, gember, chilipeper, citroen, shii-take, broccoli, zoete aardappel, vlierbessensap, kurkuma en kruiden zoals rozemarijn, tijm, munt en peterselie.

4. Boost je immuunsysteem door de natuur in te gaan!

Dit is iets wat we allemaal wel weten, maar vaak toch te weinig doen. Het overkomt mij ook, de dag vliegt voorbij en ineens realiseer je je dat je nauwelijks buiten bent geweest. En frisse lucht (vooral in de natuur) is juist zo goed voor je luchtwegen, je spijsvertering, je doorbloeding en je slaap! Niet minder belangrijk: het bevordert creativiteit, concentratie en ontspanning, waardoor je je uiteindelijk gelukkig voelt! Alleen maar voordelen dus!

Daarnaast maakt je lichaam onder invloed van zonlicht vitamine D aan. Recent onderzoek heeft aangetoond dat Covid-19 een milder verloop kent bij mensen waarbij het vitamine D niveau op peil is. Aanvullen dus! Door lekker veel naar buiten te gaan of extra vitamine D door de voeding in te nemen. Dit kan door middel van een supplement, of bijvoorbeeld door het eten van vette vis.

En tip nr.5: boost je immuunsysteem door koud te douchen!

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat koud douchen het aantal witte bloedlichaampjes in je bloed verhoogt! Deze witte bloedcellen beschermen je lichaam tegen virussen, bacteriën en schimmels. Je hoeft natuurlijk niet meteen morgenochtend onder een ijskoude douche te gaan staan, maar je kunt het langzaam opbouwen. Begin bijvoorbeeld eens met 10 sec koud, of lauw afdouchen. En ga steeds een stapje verder. Wij hebben er hier in huis zelfs een challenge van gemaakt: 30 dagen lang koud afdouchen. De challenge is allang voorbij, maar we doen het nog steeds, zelfs mijn stiefzoontje van 6!  

Heb je nog vragen of opmerkingen? Let me know!

Of wil je graag een keer een afspraak maken, omdat je extra coaching nodig hebt voor jouw voeding en leefstijl?

Bronnen:

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-02/cu-sti022520.php

https://depts.washington.edu/hhwb/Thm_Mental.html

https://www.wimhofmethod.com/benefits-of-cold-showers

https://www.orthokennis.nl/nutrienten/vitamine%20C

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5025014/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8925815/

https://www.nature.com/articles/s41598-020-77093-z

* Bij chemotherapie, zwangerschap, ijzerstapeling en verminderde nierfunctie worden hoge doses vitamine C afgeraden