Orthomoleculaire therapie
Vanwege vakantie is mijn praktijk gesloten van 9 t/m 26 september.
Orthomoleculaire therapie of orthomoleculaire geneeskunde, het is een hele mond vol! Maar wat is het precies? De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. ‘Ortho’ betekent goed, juist of gezond. ‘Moleculair’ heeft betrekking op de kleinste eenheid in het lichaam, de cel. Het doel van deze vorm van therapie is dus om de cellen in je lichaam in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo kun je gezond en fit ouder worden!
Voedingspatroon en levensstijl
In de praktijk werk ik met een vragenlijst (anamnese) van een aantal pagina’s, die je invult voor je eerste consult. Deze vragenlijst bestaat uit allerlei vragen over je klachten, voeding en leefstijl. Het is voor mij belangrijk om daar een goed beeld van te hebben. Zo kan ik je het beste begeleiden! Vaak bestaat het traject uit het aanpassen van je voedingspatroon en levensstijl. Eventueel kunnen we supplementen inzetten ter ondersteuning.
We besteden ook aandacht aan het mentale/emotionele stuk, want dat is onlosmakelijk met je fysieke lichaam verbonden. Het kan namelijk moeilijk zijn om je voeding en levensstijl te veranderen. Dit is een proces waar je jezelf de tijd voor mag geven. Te snel en teveel willen veranderen, werkt vaak averechts. Dus een goede begeleiding is hierbij belangrijk!
Eventueel kunnen we NEI inzetten, als het vermoeden bestaat dat de oorzaak niet lichamelijk is.
Achtergrond
In onze huidige samenleving is het vrij gemakkelijk om een vitaminen- of mineralentekort op te bouwen. Dit komt door meerdere factoren. Ik noem er een paar: uitgeputte landbouwgronden, het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de tuinbouw, het gebruik van antibiotica en medicijnen in de veeteelt, het ongezonde aanbod in de supermarkt, stress, en ga zo maar door. Daarnaast stammen onze ADH’s uit het stenen tijdperk (de jaren ’30). Deze zijn niet met de tijd mee gegroeid, wat inhoudt dat ze aan de lage kant zijn. Hogere doseringen van vitaminen, mineralen en spoorelementen kunnen chronische ziekten voorkomen en soms zelfs genezen.
Een voorbeeld
Een ouderwets, maar duidelijk voorbeeld van een vitaminetekort is scheurbuik. Deze ziekte kwam in het VOC tijdperk veel voor en trof voornamelijk zeelieden, die lang op zee zaten. Scheurbuik werd veroorzaakt door een vitamine C gebrek en is gemakkelijk op te lossen door het eten van citrusvruchten. Echte scheurbuik komt tegenwoordig niet meer voor, maar wel zogenaamde ‘subklinische’ scheurbuik. Dit is een milde vorm, waarbij iemand last heeft van snel bloedend tandvlees, makkelijke blauwe plekken krijgt en een hoge ontstekingsgevoeligheid heeft. Door het slikken van een hoge dosis vitamine C verdwijnen deze klachten vaak!
Afspraak maken?
Dat kan uiteraard, 1 op 1 in mijn praktijk in Berg en Dal of op afstand. En dat laatste werkt net zo goed!